A Nature közölte a Stanford University School of Medicine kutatóinak cikkét, amelyben a kutatók az Alzheimer-kór kialakulásának egy új tényezőjére hívták fel a figyelmet.
Az Ausztrál Nemzeti Kutatóintézet, a CSIRO kutatói mesterséges intelligencia bevonásával igyekeztek feltárni az Alzheimer-kór genetikai jellemzőinek titkait.
A Genome Medicinefolyóiratban megjelent cikkben kutatók az Alzheimer-kór genetikai hátterének vizsgálatára ezer beteg hat különböző biomarkerének adatait kombinálva több új megállapítást tettek.
Több mint 32 ezer 60 év feletti személyen végezték azt a kutatást, amelyben az Alzheimer-kórra hajlamosító genetikai tényezők nem és rassz szerinti eloszlását vizsgálták.
A menopauza környékén megkezdett ösztrogénhormon-pótló terápia kimutathatóan csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét nagy kockázatú (APOE4 génvariánssal rendelkező) nők körében.
A bogyós gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben a szamócában (eperben) található pelargonidin fogyasztása és az agyban kialakuló tau-kötegek alacsonyabb száma összefüggést mutat.
A kínai Shenzen Technológiai Kutatóintézet munkatársai a Naturefolyóiratban számoltak be arról a vizsgálatról, melyben feltárták, hogy miért kétszer gyakoribb nők körében az Alzheimer-kór.
A jelenleg rendelkezésre álló evidenciák összessége erőteljesen arra utal, hogy a hevített dohánytechnológiák használata ugyan nem rizikómentes, de a cigarettázásnál potenciálisan kevésbé káros alternatívát kínál.
A San Diego-i Scripps Research Institute kutatói a PNAS folyóiratban megjelent cikkükben az Alzheimer-kór és az asztrociták által termelt koleszterin közötti kapcsolat pontosabb részleteit fedték fel egy új képalkotó eljárás segítségével.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?